Evenementen

02/08/2013 om 10:22

Kruistochten in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is een rijk gebied aan historie, een regio waar veel te verkennen en te ontdekken valt. En hoe kan dat beter dan te voet dit alles van dichtbij te beschouwen? De brochure ‘kruistocht op wandelschoenen’ beschrijft een wandeling van dertien kilometer en leidt u langs een aantal wegkruisen en kapellen, die het Zuid-Limburgse landschap sieren.

kruistocht-limburg-landschap

Wegkruisen, kapelletjes en heiligbeelden komen in de katholieke streken veel voor. Het zijn een soort gedenktekens. Ze bestaan in alle soorten en maten en komen in allerlei varianten voor: hout, gietijzer, smeedijzer, roestvrij staal en verschillende soorten steen. We kennen devotiekruisen die zijn geplaatst op plekken waar mensen naartoe kwamen om te bidden in tijden van ziekte, oorlog en rampspoed. De memoriekruisen zijn geplaatst ter nagedachtenis aan een bepaalde gebeurtenis. Verder bestaan er ook grenskruisen, gerechtskruisen, moordkruisen, boerderijkruisen, hagelkruisen, missiekruisen en oorlogskruisen. Elk kruis dat u tijdens de wandeling tegenkomt heeft een eigen verhaal.

De wandeling die is uitgestippeld loopt door de gemeenten Gulpen-Wittem, Simpelveld en Voerendaal. Als u de wandeling van dertien kilometer te lang vindt zijn er onderweg afkortingen gecreëerd. Vanaf drie startpunten zijn er lokaal uitgezette routes te volgen die respectievelijk een afstand van 5,5 – 6,0 – 6,5 kilometer beslaan. In de brochure staan alle wandelingen uitgebreid beschreven van begin- tot eindpunt. Welke wandeling u ook kiest, ze hebben één gemeenschappelijk thema: wegkruisen.

kruistocht-wandeling

Gezien de afstanden is het belangrijk dat u niet zomaar aanloopt op willekeurige schoenen. Het heet niet voor niets ‘Kruistocht op wandelschoenen’. Het is dan ook letterlijk raadzaam om wandelschoenen aan te doen om zo de wandelkruistocht succesvol te kunnen afronden. De afstanden liegen er namelijk niet om, dus daarom een aantal handige tips:

  • Zorg er altijd voor dat u over kwalitatief goede wandelschoenen beschikt, om mogelijke problemen te voorkomen. Heeft u die niet, schaf deze dan alsnog aan bij een erkend specialist.
  • Een draagbare en lichte rugzak is ideaal voor zo’n trip. Je kunt er je ‘overlevingspakket’ in kwijt.
  • Een paar flessen water, fruit en energierepen zijn geen overbodige luxe gezien de afstand van de tocht. Veel drinken is erg belangrijk, omdat je lichaam een flinke inspanning levert. Vocht is immers erg belangrijk voor je lichaam. Tussen wandelen en voeding moet de juiste balans worden gevonden.

Reacties zijn gesloten.